De Ramadan is een heilige maand en de belangrijkste feestdag van de Moslims. Het is een periode van een maand lang waarin tal van tradities gevierd worden en de Moslims terugdenken aan de eerste dagen dat Mohammed de eerste verzen van de Koran door goddelijke inspiratie verkreeg. Door de specifieke regels van de Ramadan is het ook zo dat het vieren van deze maand zo zijn gevolgen heeft voor wie op reis vertrekt of wenst te gaan.

© commons.wikimedia.org

Enkele tips
Als je als toerist naar een land trekt waar de Islam een stevige voet aan de grond heeft kan je best er rekening mee houden dat de verkoop van alcohol gelimiteerd kan zijn. In jouw hotel kan je vast en zeker nog alcohol terugvinden maar daarbuiten kan dit lastig zijn. Bovendien is het ook zo dat sommige landen het publiekelijk consumeren van eten of drinken tijdens deze heilige maand verbieden. Tracht deze zaken dan ook te vermijden op reis in een dergelijk land. Ook de openingsuren van banken, restaurants en kantoren worden vaak aangepast gedurende de Ramadan. Voor  landen zoals Indonesië, de Malediven, Albanië, Egypte , Tunesië en Marokko zoek je dan ook op voorhand best de nodige informatie op.


Spreekt deze bestemming je aan? Dit is de weg naar een geslaagde zomervakantie!
Promo
Comfortabel overnachten of luxueus genieten? Duik hier in het ruime aanbod accommodaties!
Promo
Reizen tegen voordelige prijzen? Klik hier voor heel wat last minutes en promoties!
Promo

Belangrijke informatie
Niet alle moslims vieren Ramadan op exact dezelfde manier. De algemene richtlijnen zijn dezelfde maar er is een kleine variatie mogelijk. Zoek dan ook op voorhand op welke stroming van de Islam de bovenhand heeft in jouw bestemming en pas je hieraan aan. Er zijn immers landen waar er zelfs een gevangenisstraf staat op het niet naleven van de regels van de Ramadan. Het beste dat je kunt doen is op de ambassade van jouw land nagaan hoe je je het best kunt gedragen tijdens deze periode.

Een reis plannen
Als je een reis plant naar een land waar de Ramadan ook vanuit de overheid uit gevierd wordt is het dan ook verstandig om je goed voor te bereiden. Zo kan je ervoor kiezen om eten in de supermarkt te gaan halen en in de privacy van jouw hotelkamer te consumeren wanneer je wilt. Uiteindelijk is het als toerist altijd letten op de volgende zaken:

© commons.wikimedia.org

– Doe je huiswerk en ga na hoe de Ramadan gevierd wordt in het land dat je bezoekt,
– Wees respectvol voor het geloof en de tradities van anderen,
– Tracht misschien mee te doen met enkele van de festiviteiten of traditionele gedragingen van de Ramadan. De lokale bevolking zal die zeker en vast kunnen appreciëren en het kan jouw verblijf des te aangenamer maken.


Spreekt deze bestemming je aan? Dit is de weg naar een geslaagde zomervakantie!
Promo
Comfortabel overnachten of luxueus genieten? Duik hier in het ruime aanbod accommodaties!
Promo
Reizen tegen voordelige prijzen? Klik hier voor heel wat last minutes en promoties!
Promo

Als het klinkt alsof op reis gaan naar een dergelijk land vooral veel werk is en het niet waard is? Dan is dat zeker niet de bedoeling. Laat je vooral niet tegenhouden om een hotelkamer te reserveren. Het volgen van de Ramadan is absoluut geen must en het enige dat men in de regel van jou zal verwachten is dat je eerbied en respect toont voor hun heilige traditie.