Formentera, behorend tot de eilandengroep de Balearen, staat bij de gemiddelde vakantieganger nog niet bovenaan de wishlist. Gelukkig maar! Hierdoor is er nog geen sprake van massatoerisme. Kleinschaligheid en authenticiteit zijn hier de sleutelwoorden! Op Formentera kun je nog volop genieten van beschermde natuurgebieden, pittoreske stadjes, paradijselijke strandjes en talloze outdooractiviteiten. Tel er dan het aangename Middellandse Zee-klimaat, de heerlijke Spaanse keuken, de lage prijzen en de enorme gastvrijheid bij en je hebt je ideale vakantiebestemming gevonden!

© Flickr.com

Zachte winters, warme zomers
Dit kleinste bewoonde eiland van de Balearen ligt ten zuiden van Ibiza en heeft een oppervlakte van 83km². Formentera is alleen per boot vanaf het vasteland van Spanje (100 km) en vanaf het noordelijker gelegen eiland Ibiza (7 km) bereikbaar. Je kunt op Formentera het hele jaar door vakantie vieren. De zon schijnt hier meer dan 300 dagen per jaar! Van het vroege voorjaar tot het late najaar kun je daarbij zelfs rekenen op echt warme temperaturen. In oktober kan de temperatuur met gemak nog oplopen naar 24 graden. De warmste maanden zijn juli tot en met augustus met zo’n 30 graden en amper regen. Een fris zeebriesje zorgt voor de nodige verkoeling. Tevens zijn dit natuurlijk wel ook de drukste maanden vanwege de zomervakantie in heel wat Europese landen. Het is voor rustzoekers een echte aanrader om in het najaar, eind september, begin oktober, een vakantie naar Formentera te boeken. Doordat er op het eiland maar weinig hoogteverschillen zijn, is het klimaat vrijwel overal hetzelfde. Wind is nog wel een factor om rekening mee te houden. In de wintermaanden kun je te maken krijgen met onder meer de mistral en de tramontana. Verder valt er niet veel regen op Formentera. De meeste regen valt rond La Mola. Met een gemiddelde regenval van ongeveer 385 mm per jaar is Formentera het droogste eiland van de Balearen.


Spreekt deze bestemming je aan? Dit is de weg naar een geslaagde zomervakantie!
Promo
Comfortabel overnachten of luxueus genieten? Duik hier in het ruime aanbod accommodaties!
Promo
Reizen tegen voordelige prijzen? Klik hier voor heel wat last minutes en promoties!
Promo

Eiland met veel gezichten
Al in 4000 voor Christus werd Formentera bewoond, de Romeinen noemden het eiland Frulmentera (vruchtbaar eiland), piraten haalden er hun buit binnen en in de jaren 60 ontdekten de hippies dit paradijsje. Voor de hippie anno 2017 is het Pilar de la Mola een leuke aanrader. Dit kleurrijke hippie festival wordt in het dorpje La Mola gevierd en de echte hippie vibe is er nog voelbaar. Heden ten dage zijn bijna alle inwoners van Formentera Rooms-Katholiek. Op het eiland vinden nog veel religieuze feesten plaats volgens oude tradities. Wanneer je in de gelegenheid bent, is een processie met muziek en klederdracht ook een unieke ervaring om mee te maken. Verder staat het eiland bekend om haar imponerende zonsondergangen, te bewonderen vanaf de vele uitkijkpunten of vuurtorens. Op het hoogste punt van Formentera, Far de la Mola, staat bovenop een steile klif ook een vuurtoren met magnifiek uitzicht. Dit eiland is tevens ook zeer geliefd bij nudisten. Op vrijwel alle stranden is naaktrecreatie toegestaan. Tot slot is het hier ook nog eens een paradijs voor duikers en snorkelaars. Je vindt er het enige zeereservaat van de Middellandse Zee.

© commons.wikimedia.org

Frisse lucht en cultuur opsnuiven
Formentera staat voor lange witte stranden, een helderblauwe zee maar ook voor indrukwekkende zoutvlaktes, rotsige baaien, een beschermd zeegebied en natuurparken.
Strandliefhebbers kunnen hun hart ophalen op dit eiland. Er zijn talloze mooie stranden met en zonder hippe beachclubs, groot of klein, kortom voor ieder wat wils. Het grootste strand ligt in het zuiden en heet Migjorn. In Las Salinas kun je een kijkje nemen bij de zoutwinning. Het zeegras dat hier groeit, zorgt voor het meest heldere water ter wereld. Sa Roqueta staat bekend om haar idyllische baaien tussen de rotsen. Tussen Ibiza en Formentera ligt een beschermd zeegebied. Een unieke duikplek, waar je wel een vergunning voor nodig hebt.
In het noorden van het eiland ligt een groot natuurpark met een meer, dit is tevens een eldorado voor vogelliefhebbers. Verder leent het hele eiland zich bijzonder goed voor het maken van schitterende fiets- of mountainbiketochten en wandelingen.

Voor de cultuurliefhebber
Zoals eerder vermeld, werd het eiland als sinds oudsher bewoond. De graven van Ca na Costa zijn een bijzondere archeologische vindplaats. De hoofdstad Sant Francesc is ook zeker het bezichtigen waard. Je vindt hier onder meer een fraai plein en een schitterende vestingkerk uit de 18de eeuw. Verder liggen er over het eiland verspreid nog veel kleine traditionele dorpjes waar nog veel lokale ambachten beoefend worden.


Spreekt deze bestemming je aan? Dit is de weg naar een geslaagde zomervakantie!
Promo
Comfortabel overnachten of luxueus genieten? Duik hier in het ruime aanbod accommodaties!
Promo
Reizen tegen voordelige prijzen? Klik hier voor heel wat last minutes en promoties!
Promo

Culinair paradijs
Voor “ de inwendige mens” ben je op Formentera ook helemaal aan het juiste adres. Het eiland staat bekend om haar vele uitstekende restaurants waaronder zelfs een Michelin restaurant: “Can Dani”. Zowel in de zomervakantie als in het najaar kun je hier genieten van bijzondere culinaire specialiteiten. Het culinaire weekend, eind oktober, is voor liefhebbers van lekker eten een goede tip. Op de uiterste westpunt van het eiland is de bijzondere wijngaard Cap de Barbaria te vinden. Het is een betrekkelijk kleine wijngaard die per jaar maximaal 10.000 flessen produceert hetgeen deze wijn zeer exclusief maakt. In de buurt van La Mola is de wijngaard van Terramoll te vinden. Deze wijngaard is 14 hectares groot en heeft een proeflokaal.

ADIÓS A FORMENTERA!