In de zomervakantie gaan heel veel Belgen op vakantie. Dat kan natuurlijk naar verre oorden zijn maar ook dichterbij valt er van alles te beleven. Je kunt bijvoorbeeld ook genieten van een daguitstap in eigen land. En dan heb je nog steeds ontzettend veel verschillende opties. Leuven is bijvoorbeeld een prachtige stad om eens een dagje te bezoeken. Dat kan natuurlijk in de zomervakantie, maar ook in het voorjaar is Leuven een goede optie voor een uitje. Helemaal wanneer je van bier houdt. Want Leuven is een echte bierstad waar van alles te beleven valt voor bierliefhebbers.

© commons.wikimedia.org

Echt Belgisch bier
Wanneer je liefhebber bent van een heerlijk Belgisch pintje moet je echt een keer een daguitje naar Leuven plannen. Deze veelzijdige stad heeft namelijk verschillende biercafes met een enorm uitgebreide kaart. Alleen dat is al genoeg reden om hier een dagje op het terras of in de verschillende gezellige kroegjes door te brengen. Geniet van de lokale biersoorten of ga juist voor de regionale varianten. Keuze is er in ier geval meer dan genoeg en je gaat het niet redden om alle verschillende biersoorten te proeven in één dag. Het gaat overigens niet alleen maar om het proeven van bier. Je kunt er ook alles over te weten komen. Zo is het mogelijk om in Leuven een historische rondleiding te volgen waarbij het bier centraal staat. Je komt op die wijze alles te weten over de bierhistorie van Leuven. Natuurlijk krijg je ook tijdens deze rondleiding geen last van een droge keel. Er worden namelijk ook enkele typische pintjes uit Leuven geproefd.

Proeverij
Naast een rondleiding en zelf de kroegjes en terrassen verkennen, kun je er uiteraard ook voor kiezen om deel te nemen aan een proeverij. Deze worden er, verspreid over de stad, talloze georganiseerd. Tijdens een proeverij krijg je een zorgvuldig samengestelde selectie van biertjes voorgeschoteld die je kunt proeven en met elkaar vergelijken. Daarbij wordt vaak ook nog eens het één en ander over deze biertjes verteld. Natuurlijk krijg je bij de pintjes ook een lekker hapje.

trappisten

© commons.wikimedia.org

Echt studentenstad
Je komt er trouwens al snel achter dat Leuven een echte studentenstad is. Er zijn tal van verschillende studentenkroegen te vinden en zelfs hele straten waar studenten het leven vieren. Vergeet in ieder geval geen bezoek te brengen aan het Capital. Dit is een wereldberoemde bierkroeg waar je de meeste soorten bier van de hele stad vindt. Er zijn hier gigantisch veel verschillende bieren van de tap verkrijgbaar maar daarnaast kun je ook gewoon flesjes bestellen. Het bijzondere is dat een groot gedeelte van de voorraad bewaard wordt in de kelder die je via de glazen vloer gewoon kunt zien. Ze worden met een uniek bierliftje van de kelder naar de bar getransporteerd.

Bezoek een brouwerij
Om je daguitstap naar Leuven helemaal af te maken en in de sfeer van bier te blijven, kun je er ook voor kiezen om een brouwerij in de stad te bezoeken. Er zijn verschillende brouwerijen beschikbaar voor een rondleiding en natuurlijk kun je ook hier een heerlijk glas bier proeven.