Ben je bezig met een zomervakantie boeken? Of heb je dit al gedaan? In veel landen wordt er van je verwacht dat je een fooi geeft, maar in sommige landen wordt een fooi ook als een belediging gezien. Wanneer je op reis gaat, is het handig te weten wat de gebruiken rondom fooien zijn in het land van je bestemming. Kijk wat er in het land van jouw bestemming gebruikelijk is:

© Flickr.com

Verenigde Staten
De obers in de Verenigde Staten hebben fooien nodig om hun salaris aan te vullen. Ze verwachten daar dat je ongeveer 15% van de rekening aan fooien geeft. Wanneer je minder geeft, wordt dat als brutaal gezien. Het wordt steeds normaler dat de fooi ongeveer 20% is. Wanneer je een drankje in een bar doet, is een fooi van 10-15% normaal.

Duitsland
Voor Duitsland is het belangrijk om te weten dat je een fooi niet op de tafel laat liggen, maar dat je de fooi persoonlijk aan de dienstdoende ober geeft. Het is normaal dat je ongeveer 15% aan fooi geeft.


Spreekt deze bestemming je aan? Dit is de weg naar een geslaagde zomervakantie!
Promo
Comfortabel overnachten of luxueus genieten? Duik hier in het ruime aanbod accommodaties!
Promo
Reizen tegen voordelige prijzen? Klik hier voor heel wat last minutes en promoties!
Promo

Italië en Frankrijk
In Frankrijk en Italië wordt er al een servicebedrag in rekening gebracht. Het wordt gewaardeerd wanneer je vervolgens nog 5% fooi geeft. Wanneer er geen servicebedrag in rekening gebracht wordt, is het normaal om een fooi van 15% te geven. Dit wordt niet van je verwacht in een bar.

China, Thailand en Singapore
In sommige hotels in China, Thailand en Singapore krijg je 10% korting. Let hier op, wanneer je een fooi wilt geven. In China worden fooien in ieder geval ontmoedigd.

India
Er worden vaak al servicebedragen gerekend, maar een kleine fooi wordt altijd gewaardeerd.

restaurantrekening

© commons.wikimedia.org

Japan
In Japan wordt het niet van je verwacht dat je een fooi geeft. In veel gevallen zal de fooi aan je terug worden gegeven.

Oceanië
In Oceanië is het niet heel gewoon dat je en fooi geeft. Wanneer je goede service wilt belonen, is een fooi van ongeveer 10% normaal.

Uruguay, Argentinië en Chili
Er wordt niet automatisch een servicebedrag verrekend in de rekening. Daarom is een fooi van ongeveer 10-15% aardig. Het hangt wel erg af van wat voor service je hebt gehad. In sommige Zuid-Amerikaanse landen wordt er ook een fooi verwacht in verband met het gebruik van een werktuig.

Costa Rica, Peru en Brazilië
In deze landen wordt er al 10% verrekend in de rekening. Wanneer de service heel erg goed was, kun je nog meer fooi geven.

Mexico
In Mexico is bijna overal een fooi van 15% standaard. Let er wel op, want ook in Mexico kan het soms zo zijn dat een en ander al verrekend is in de rekening.


Spreekt deze bestemming je aan? Dit is de weg naar een geslaagde zomervakantie!
Promo
Comfortabel overnachten of luxueus genieten? Duik hier in het ruime aanbod accommodaties!
Promo
Reizen tegen voordelige prijzen? Klik hier voor heel wat last minutes en promoties!
Promo

Midden-Oosten en Afrika
Let altijd goed op de rekeningen, want het kan zijn dat er een servicebedrag is verrekend. Wanneer er niets is verrekend, is een fooi van 10% normaal.