Laat die sightseeing tour links liggen, gooi die reisgids in de prullenbak: journaliste Veerle Devos neemt je mee op sleeptouw in het Lissabon van de bewoners. Het Zuiderhuis voorziet in een reis die je meevoert naar de verborgen parels van de Portugese hoofdstad voor een complete onderdompeling in de relaxte Lissabonse levensstijl. Schuif aan tafel in een traditioneel restaurant voor een portie bacaloa, slaap in een trendy buurt die nog niet platgelopen is door toeristen. Met journaliste Veerle Devos waan je je voor enkele dagen een local tussen de locals. Wereldwijd geroemd om zijn perfecte mix van authenticiteit en trendy hotspots is Lissabon de perfecte bestemming voor een globetrotter die wel eens van de gebaande paden durft aangaan.

© commons.wikimedia.org

Van jong en trendy …
Nog niet zo lang geleden was de buurt aan de Sao Paulo kerk een wijk waar je ‘s avonds niet wou rondlopen. Een schoonmaakbeurt van de stad en enkele jonge ondernemers met veel lef, maar weinig geld, brachten daar echter snel verandering in. Ondertussen is het Sao Paulo plein en de straatjes rondom zowat de hipster capital, met urban hotspots om zowat elke hoek die vragen om ontdekt te worden. Laat je niet overmannen, Veerle weet perfect waar je het beste ijsje, de lekkerste koffie of de hipste discotheek kan vinden. Nog niet voldaan? Spring even binnen bij de Time Out Market, voor een oplaadbeurt met Aziatische street food of versgeperste groene sapjes.


Ga citytrippen met een Vlaamse journaliste in Portugal.
Uitgelicht
Ontdek alle urban hotspots en hun lekkere, volkse keuken.
Uitgelicht
Verblijf in een trendy hostel in het bruisende hart van Portugal.
Uitgelicht

… tot authentiek en traditioneel
De roots van Lissabon én de shopping wijk; in de Chiado buurt komen oud en nieuw samen in de vorm van eeuwenoude straten met moderne winkelketens. Veerle doet je de historie uit de doeken terwijl jij je vergaapt aan de etalages. Geen zin in de zoveelste modeketen? Laat de grote namen links liggen en zoek de trendy boetieks op, zoals This & That of Verso Branco. De kaarsrechte straten van de Chiado maken verderop plaats voor kronkelwegen en ministeegjes: je bent in de Alfama wijk beland. Authentieker wordt het niet en Veerle maakt je Lissabonse ervaring helemaal af door je mee te tronen naar de 100% Lisboa cafés en restaurants.

© Flickr.com

Mixen met de locals
Wil je even ontsnappen aan de drukte van de stad? Lissabon staat niet voor niets bekend om zijn relaxte sfeer. Aan de kade van het prachtige Praça Do Comércio plein komen elke dag honderden alfacinhas, het koosnaampje voor inwoners van Lissabon, samen. Er wordt genoten van de zonsondergang met een streepje muziek en een drankje in de hand. En of het nu het kabbelende water van de Taag rivier is of het uitzicht over de Vasco da Gama brug, dit is de ideale plek om te ontstressen en te mixen met de locals. Om de stad eens op een andere manier te bekijken neem je de ferry naar de overkant, waar de Cacilhas buurt op je wacht. De oude vissershuisjes, overgroeid met onkruid en street art, alsook de skyline van Lissabon vormen de perfecte achtergrond voor enkele Instagram waardige foto’s.

Nieuwsgierig geworden naar meer? Veerle Devos schreef het boek Lusobelgae over haar ervaringen in de Portugese hoofdstad, maar de beste manier om Lissabon te leren kennen is nog steeds met een jongerenreis van Zuiderhuis.


Ga citytrippen met een Vlaamse journaliste in Portugal.
Uitgelicht
Ontdek alle urban hotspots en hun lekkere, volkse keuken.
Uitgelicht
Verblijf in een trendy hostel in het bruisende hart van Portugal.
Uitgelicht