Mexico is een warme plek, waar de inwoners in een ander tempo leven. De omgangsvormen zijn anders dan in de westerse wereld. Wees niet bang als je niet precies de omgangsvormen weet. Je zult niet worden neergeschoten, zoals in de Hollywoodfilms. Meestal wordt het ongemak weggelachen. Als je een reis naar Mexico gaat boeken, lees dan alvast de etiquette hieronder. De regels zullen je helpen om je soepel in te mengen in de Mexicaanse cultuur.

© commons.wikimedia.org

1. Altijd siësta
Als je voor zaken naar Mexico gaat, wees je er dan bewust van dat alles op een rustiger tempo gaat. Plan extra dagen in om zaken voor elkaar te krijgen. Denk niet dat je direct iets van mensen kunt verwachten tussen 14.00 en 17.00 uur, tijdens siësta. Als je op zomervakantie bent in Mexico, stel je dan voor dat elk uur van de dag siësta is. Neem er een Corona bij en je past perfect in de Mexicaanse cultuur.


Spreekt deze bestemming je aan? Dit is de weg naar een geslaagde zomervakantie!
Promo
Comfortabel overnachten of luxueus genieten? Duik hier in het ruime aanbod accommodaties!
Promo
Reizen tegen voordelige prijzen? Klik hier voor heel wat last minutes en promoties!
Promo

2. Accepteer dat de Mexicanen dicht op je staan
In Europa staan de mensen op gepaste afstand van elkaar. Als je in gesprek bent met elkaar, ruik je meestal niet wat die ander gegeten heeft. Tenzij het een schimmelkaas is of iets dergelijks. In Mexico daarentegen ruik je vaak wel wat de ander gegeten heeft. De persoonlijke zone is daar kleiner dan hier in Europa. Doe geen stap naar achteren als iemand zijn gezicht dichtbij die van jou houdt, dat is onbeleefd. Als je de stank uit zijn mond niet langer kunt weerstaan, kijk dan even weg door te kuchen of te lachen.

© Pixabay.com

3. Ken je Spaans
Om je goed te mengen in een andere cultuur is het belangrijk om een paar woorden te kennen. Hoe meer jij Spaans probeert te praten, des te meer bereid de Mexicanen zullen zijn om je te helpen. Kom je een winkel binnen en roep je in het Engels waar de melk en kaas is, dan zul je niet snel vrienden maken. Een simpele ‘Buenas Dias’ en ‘Gracias’ zullen je al flink op weg helpen.

4. Kiss and shake it
Begroetingen zijn in elk land weer anders. Om ongemakkelijke situaties te voorkomen is het handig om te weten hoe ze het doen in Mexico. Vrouwen kussen de lucht aan beide kanten van elkaars wangen. Als een man een vrouw begroet doen ze hetzelfde. Mannen onderling schudden elkaar alleen de hand en als ze erg close zijn dan kunnen ze elkaar ook een knuffel geven. Je kunt niet iedereen zomaar zoenen.

5. Vergelijk Spanje niet met Mexico
Vergelijk Spanje niet met Mexico. Ze willen niet horen dat de steden in Spanje allemaal zo schoon zijn in vergelijking met Mexico. Vergelijk ook niet het accent van de Spanjaarden met de Mexicanen. Mocht je wel eens in Spanje geweest zijn, dan valt de rollende ‘r’ je wellicht op en dat iedereen lispelt. Dat doen ze in Mexico niet. Doe jij het wel, dan zullen de Mexicanen waarschijnlijk aan je vragen hoe je aan dat grappige accent komt.


Spreekt deze bestemming je aan? Dit is de weg naar een geslaagde zomervakantie!
Promo
Comfortabel overnachten of luxueus genieten? Duik hier in het ruime aanbod accommodaties!
Promo
Reizen tegen voordelige prijzen? Klik hier voor heel wat last minutes en promoties!
Promo

6. Maak geen grapjes over anderen
Het is in Mexico niet acceptabel om grapjes te maken over anderen, tenzij je al jaren dik bevriend bent met elkaar. Ben je bijvoorbeeld in een bar, maak dan geen grapjes over de mannelijkheid van een man in het bijzijn van anderen. Dit kan je een paar jaar van je leven kosten. De machocultuur in Mexico is belangrijk. Voor de vrouwen is het belangrijk om geen grappen te maken over het gewicht of outfit van een andere dame. Iemand publiekelijk te kijk zetten is onbeschoft en wordt niet geaccepteerd.