Berlijn, de hoofdstad van Duitsland en Amsterdam, de hoofdstad van Nederland. Twee steden met heel veel verschillen, maar ook wel een aantal overeenkomsten. Twee steden die uitermate geschikt zijn om een citytrip naar te boeken.

© commons.wikimedia.org
Algemene impressie
Berlijn is groots. De straten zijn breed en weids. Het zijn bijna pleinen. De stad voelt zo groot, omdat door het oost- en westgedeelte twee gezichten heeft en eigenlijk twee centra, maar als je bijvoorbeeld vanaf de televisietoren de stad overkijkt, zie je het grootse en weidse van Berlijn extra goed. Amsterdam is iets minder groot. De parken en smallere straatjes doen kleiner aan, maar dit gevoel krijg je ook, omdat veel straten op elkaar lijken. Berlijn is gevarieerder. Wat beide steden gemeen hebben, is dat het er leeft. Zowel in Berlijn als Amsterdam komen mensen met veel verschillende achtergronden samen; echte meltingpotten.
Nalatenschap van de Tweede Wereldoorlog
De Tweede Wereldoorlog heeft in beide steden zijn sporen achter gelaten. Berlijn en Amsterdam waren destijds vijanden, maar nu hebben ze beide indrukwekkende monumenten voor de vele miljoenen Joden-slachtoffers. In Berlijn, tussen de Brandenbuger Tor en het Potsdamer Platz, heb je de Holocaust-Mahnmal. Dit gedenkteken is er sinds 2005 en bestaat uit veel rijen van enorme betonnen blokken, waar je doorheen kunt lopen. Het is absoluut niet mooi en je voelt je er door omsloten. Het is benauwend. Eigenlijk, zoals de Holocaust ook was.
In het hartje van Amsterdam zat tijdens de Tweede Wereldoorlog Anne Frank ondergedoken. In deze tijd schreef ze haar later wereldberoemde dagboek. Het AnneFrank-huis in Amsterdam is alle dagen open en je moet dit een keer bezoeken om te voelen hoe het was om daar opgesloten te zitten. In het Achterkamertje komt Anne haar dagboek tot leven. Overeenkomstig met het enorme monument in Berlijn is dat je hier de Holocaust of de angst ervoor ook kunt voelen. Erg indrukwekkend!

© commons.wikimedia.org
Artis versus Zoo Berlin
Beide Europese steden hebben een stadsdierentuin. Een dierentuin in een stad heeft hetzelfde effect als een stadspark. Een groot stuk groen omgeven door huizen, wijken en veel leven. Dit geeft extra sfeer. Artis in de Plantagebuurt van Amsterdam is de oudste dierentuin van Nederland en heeft als doel de liefde en zorg voor de natuur te stimuleren. Dit kun je zien wanneer je een bezoek brengt aan deze dierentuin.
Hetzelfde geldt voor Zoo Berlin. Een gezellige stadsdierentuin die kan zorgen voor een vlucht uit de drukke stad. Zoo Berlin is vooral bekend geworden van het ijsbeertje Knut. Zowel de geboorte als de dood van dit ijsbeertje was opmerkelijk. Na de geboorte in 2006 in de dierentuin werd het jonge ijsbeertje verstoten door zijn moeder. De dierenverzorger hield Knut in leven tot hij in 2011 verdronk. De oorzaak was een auto-immuumziekte die tot dan toe alleen bij mensen was aangetoond. Al met al, een bijzonder verhaal. De dierentuin van Knut is mede hierom een bezoekje waard.