De scheve Toren van Pisa is één van de meest herkenbare gebouwen ter wereld, maar weet je ook hoe het komt dat hij zo scheef staat? Wat is er trouwens nog meer opmerkelijk aan dit Italiaanse bouwwerk? We hebben een aantal leuke weetjes voor je op een rijtje gezet.

© Pxhere.com

1. De toren is gebouwd om te imponeren
In de twaalfde eeuw begon Pisa echt te floreren. Zowel in militair als in commercieel en politiek opzicht maakte de stad een enorme groei door. De verkregen rijkdom en de schatten die avonturiers vanuit Sicilië meebrachten hadden een plekje nodig om uitgestald te worden. Hiertoe werd besloten een speciaal plein te bouwen: het Piazza dei Miracoli (plein van de wonderen). Er werden een kathedraal, een baptisterium, een begraafplaats en een klokkentoren gebouwd. Deze klokkentoren moest de hoogste van zijn tijd worden, maar groeide uit tot de welbekende scheve Toren van Pisa die niet al te hoog gemaakt kon worden.


Spreekt deze bestemming je aan? Dit is de weg naar een geslaagde zomervakantie!
Promo
Comfortabel overnachten of luxueus genieten? Duik hier in het ruime aanbod accommodaties!
Promo
Reizen tegen voordelige prijzen? Klik hier voor heel wat last minutes en promoties!
Promo

2. De verzakking van de toren gebeurde niet plotseling
Toen er werd begonnen aan de Toren van Pisa bleek al snel dat de architecten te weinig rekening hadden gehouden met de bodemsoort op de bouwplaats. Voor een zware constructie als deze klokkentoren was de moerasachtige grond veel te zacht. Al bij het aanbrengen van de fundering was de toren in aanbouw gedoemd om te verzakken en na het aanbrengen van de tweede etage gebeurde het al daadwerkelijk. Door de etages aan de ene kant een stukje hoger te maken probeerden de bouwers om de toren weer recht te maken, maar dit was tevergeefs.

3. Het is niet de enige scheve toren in Pisa
Door de relatief zachte bodem in de omgeving zijn er meerdere torens in Pisa verzakt. Eén daarvan is de klokkentoren van de Sint-Nicolaaskerk. Deze achtvormige toren stamt uit dezelfde tijd als de bekende Toren van Pisa. Daarnaast staat ook de klokkentoren van Sint Michaëlskerk behoorlijk uit het lood.

© Flickr.com

4. Tegenwoordig is de Toren van Pisa weer helemaal stabiel
Na vele eeuwen van ploeteren en allerlei mislukte pogingen om de toren weer recht te krijgen is het in 2001 eindelijk gelukt om de Toren van Pisa weer helemaal stabiel te krijgen. Voor het eerst in de lange geschiedenis van de toren heeft men in 2008 kunnen vaststellen dat hij niet meer bewoog. Met behulp van zware loden contragewichten is de Toren van Pisa helemaal klaar om ook in de toekomst netjes op zijn plek te blijven.


Spreekt deze bestemming je aan? Dit is de weg naar een geslaagde zomervakantie!
Promo
Comfortabel overnachten of luxueus genieten? Duik hier in het ruime aanbod accommodaties!
Promo
Reizen tegen voordelige prijzen? Klik hier voor heel wat last minutes en promoties!
Promo

5. Je kunt de Toren van Pisa beklimmen
Nu je weet dat hij niet meer aan het verzakken is kun je met een gerust hart de Toren van Pisa beklimmen. Bijna 300 treden leiden je naar de top van dit wereldberoemde bouwwerk, waar je een prachtig uitzicht over de stad hebt. Je evenwichtsorgaan moet zich tijdens de klimmen soms wel even herstellen, maar uiteindelijk is het fenomenale uitzicht het zeker waard!